Tüm vücut MR nedir?

Teknolojideki hızlı ilerleyiş, sağlık alanında da insan ömrünü uzatacak çözümlerin geliştirilmesini sağlıyor. İleri görüntüleme teknolojileri sayesinde artık birçok hastalık önceden tespit edilebiliyor ve doğru tanı sayesinde etkin tedaviler uygulanabiliyor.

Manyetik Rezonans (MR) ise görüntüleme teknolojileri denildiğinde akla ilk gelen yöntemlerin başında yer alıyor.

MR belli başlı hastalıkların tanısının hızlı ve zahmetsiz şekilde konulmasında, hastaların tedavi sonrası takiplerinde ve check-up işlemleri kapsamında günümüzde en yaygın kullanılan görüntüleme yöntemi olarak kabul edilmektedir.

MR görüntüleme işlemi radyasyon içermediği için de ayrıca sağlıklı ve güvenilir bir yöntem olarak ön plana çıkar. Kanser değerlendirmesinde kullanılan PET/BT’de hastalar yüksek miktarda radyasyona maruz kalırken tüm vücut MR’da radyasyon ya da herhangi bir ilaç kullanılmamaktadır. Ayrıca PET/BT’de kullanılan fonksiyonel değerlendirmeye alternatif olarak tüm vücut MR’da diffüzyon görüntüler kullanılarak fonksiyonel değerlendirme yapılabilmektedir.

Tüm vücut MRG ise adından da anlaşılacağı gibi hastanın vücudunun tek seansta detaylı olarak taranması işlemidir.

Tüm vücut MR kapsamında; beyin, boyun, göğüs kafesi içerisindeki organlar, karın içi organlar, omurga ve uyluk ortasına kadar olan tüm kemik ve yumuşak dokular incelenir. Tüm vücut MR görüntülemesinin en önemli avantajı birçok hastalığa erken tanı konulabilmesidir.

 

Kimler tüm vücut MR çektirmelidir?

Tüm vücut MR görüntülemesi; kanser risk grubunda olan hastalar, kanser hastaları ve genel check-up yaptırmak isteyenler için uygundur.

  • Bu yöntem ile kanser risk grubunda olan hastalar açısından tüm vücutta olası tümör oluşumlarının erken evrede teşhis ve tespit edilmesi sağlanır.
  • Kanser hastalarının da tercih ettiği tüm vücut MR’ı ile hastalığın evresini değerlendirmek, metastaz yapıp yapmadığını belirlemek mümkündür. Ayrıca tedavi gören kanser hastalarında tedaviye yanıt değerlendirmesinde önemli bir yer tutmaktadır.
  • Yılda bir kez, genel sağlık durumunu kontrol ettirmek isteyen kişiler de, genel check-up kapsamına giren birçok işlemi tek seansta tüm vücut MR’ı sayesinde yaptırabilmektedir.

 

MR çekimi nasıl yapılır?

Tüm vücut MR çekimi son derece basit ve hasta açısından zahmetsiz bir işlemdir. Hastalar metal içermeyen kıyafetler ya da hasta önlüğü giyerek MR cihazının içinde yatar.

İnceleme yaklaşık 45- 50 dakika sürer. Bu süre boyunca çekimin düzgün şekilde yapılabilmesi için hastalar mümkün olduğu kadar hareketsiz durmalıdır.

Hasta yatar vaziyetteyken MR cihazının hareketli masası beyinden başlayarak vücudun diğer bölgelerine doğru kademe kademe tarayarak çekim yapar. Bazı bölgelerin çekiminde hastaların kısa aralıklarla nefeslerini tutmaları da istenir.

MR cihazları da artık ileri teknolojiye göre geliştirildiği için günümüzde hastalar eskiye oranla çok daha konforlu bir deneyim yaşamaktadır.

Era Radyoloji bünyesindeki yüksek kalite ve netlikte çekim imkanına sahip, yeni nesil MR cihazı geniş iç hacmi ile hastalara, kendilerini ferah ve rahat hissedecekleri bir alan sunar. MR çekimi sırasında hastalar ayrıca film, belgesel veya video da izleyebilmektedir.

 

Neden tüm vücut MR çektirmelisiniz?

  • Tüm Vücut MR görüntülemesi geniş bir alanı kapsar.
  • Bu yöntemle tüm vücudun tek seansta görüntülenmesi mümkün olur.
  • MR çekiminde hastalar radyasyona maruz kalmaz.
  • Tüm vücut MR incelemesinde kontrast madde kullanılmaz.
  • Diğer görüntüleme tekniklerinde olduğu gibi hastaların belli süre boyunca aç kalmaları veya mesane sıkışıklığı istenmez.
  • Tümör ve kanser oluşumlarının erken evrede tespit edilmesine yardımcı olur.
  • Herhangi bir risk içermediği ve yan etkisi de olmadığı için 7 ve üzerindeki her yaş grubundan hastada uygulanabilmektedir.
  • Bu yöntem ile özellikle yumuşak dokuların çok detaylı ve keskin görüntülenmesi mümkündür.