Era Radyoloji Görüntüleme Hizmetleri San.ve Tic.A.Ş. olarak, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında hazırlamış olduğumuz aydınlatma metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Home Sık Sorulan Sorular

MR (Manyetik Rezonans)

MR odasına girmeden çıkarılması gereken giysi, eşya, protez ve cihazlar nelerdir?

MR cihazı çevresindeki metal, demir içeren nesneleri büyük bir mıknatıs gibi hızla çeker. Bu nedenle inceleme öncesinde hastanın üzerindeki tüm metal eşyaların, kalem, saat, banka kartları, manyetik kartları, çep telefonunun bırakılması, çıkarılması gereklidir.

Manyetik alan aynı zamanda vücudun içerisindeki metalik materyalleri de çekebilir veya ısınmasına neden olabilir. Vücudunda protez veya implant olan hastaların teknisyen ve doktorumuza bilgi vermesi gereklidir.

MRG’deki manyetik alan; bazı işitme cihazları, kohlear implantlar, nörostimülasyon sistemleri, kalp pilleri, insülin pompası, kafa içi anevrizma klipsleri, ve diğer tıbbi cihazları etkileyebilir. Bazı protez ve cihazlar MR uyumlu bazıları ise değildir. Bu protez ve cihazların yerleştirilmesi sırasında hastaneneniz ve doktorunuz tarafından verilen epikriz veya raporunuz varsa MR tetkiki öncesinde doktorumuza göstermeniz çok faydalı olacaktır.

Bazı madddeler ise görüntü kalitesini bozar ancak MR cihazının bunlara etkisi yoktur. Göz rimeli, diş dolguları, piercing ve dövme bunlara örnektir.

Kullanılacak kontrast madde nedir?

Kontrast madde olarak Gadolinyum içeren kontrast maddeler kullanılır. BT ve skopide kullanılan kontrast maddeler gibi iyot içermez ve alerjik reaksiyon son derece nadirdir. Ancak böbrek rahatsızlığı olan hastalar inceleme öncesinde teknisyenimiz ve doktorumuza mutlaka bilgi vermelidir.

MR incelemesi için gerekli hazırlıklar nelerdir?

Karın bölgesi incelemelerinde genellikle 6-8 saat açlık gerekmektedir. Gerekirse ek hazırlıklar için bilgilendirme yapılacaktır.

Tetkik süresi ne kadardır?

Tetkik süresi farklılık göstermekle birlikte ortalama 20-70 dk arası değişmektedir. Alınan farklı sekanslar, hasta hareketi ile tekrar görüntü alınması ihtiyacı bu süreyi uzatmaktadır.

İçeride olduğunuz süre boyunca herhangi bir rahatsızlık hissettiğinizde elinize verilecek bir düğmeye basarak veya konuşarak dışarıdaki teknisyenimizle iletişime geçebileceksiniz.

Gebelikte MR yapılabilir mi?

MR cihazı radyasyon ile çalışmamaktadır. Radyo frekans dalgaları ile çalışmaktadır. Gebelikte ve emzirme döneminde MR yapılabilmektedir. Ancak gebelikte kontrast madde kullanılmaz. Emzirme döneminde kullanılabilir ve bu durumda emzirmeye bir gün ara verilir.

Kapalı yerde kalma korkusu, klostrofobisi olanlar MRG’ye girebilir mi?

Toplumda % 5 oranında MR incelemesinde klostrofobiye bağlı rahatsızlıklar izlenebilmektedir. İşlem öncesinde sakinleştirici ilaçlar verilebilmektedir.

Ayak MRG gibi bazı incelemelerde baş bölgesi dışarda kalabilmektedir.

BT (Bilgisayarlı Tomografi)

BT incelemesinde gerekli ön hazırlıklar nelerdir?

Ön hazırlıklar incelenecek bölgeye göre değişmektedir. Ön hazırlık ile ilgili detaylı bilgi randevu sırasında verilecektir.

Tetkik öncesinde hedef bölgeye yakın olan her türlü metalik materyal çıkarılmadır. Metalik cisimler bu alanlarda artefakt dediğimiz görüntüyü bozan parlaklaşmaların oluşmasına neden olmaktadır.

Kontrast madde kullanılacak tüm BT incelemelerinde 6-8 saat açlık istenmektedir.

BT tetkiki radyasyon içerdiğinden inceleme öncesinde hamilelik şüphesi mutlaka hasta tarafından belirtilmelidir.

Böbrek rahatsızlığı olan hastalar bunu tetkik öncesi mutlaka belirtmelidir.

İnceleme süresi ne kadardır?

BT cihazı baş kesiminde de açık olup, tetkik süresi hazırlık kısmı hariç saniyeler sürmektedir. Alınan farklı fazdaki görüntülerle toplam süre 1-5 dk dır.

Kullanılacak kontrast madde nedir, etkileri nelerdir?

BT incelemelerinde iyot içeren kontrast maddeler damar yolu ile ve karın incelemelerinde oral olarak ağızdan kullanılmaktadır. Bilinen allerjisi olan hastalar bunu işlem once mutlaka belirtmelidir.

Böbrek hastalığı olanlar bunu işlem öncesi mutlaka belirtmelidir. Gerektiğinde böbrek fonksiyon testleriniz istenmektedir.

Kontrast madde damardan verilirken sıcaklık hissi, ağızda metalik tat, idrar yapıyor hissi olabilir. Bu hisler kısa sürede geçmektedir.

Gebelik ve emzirme döneminde BT yapılabilir mi?

Emzirme döneminde kullanılabilir. İnceleme sonrasında hastanın üzerinde radyasyon kalmaz, birikmez. Kontrast madde kullanılmadıysa işlem sonrası emzirebilir. Kullanıldıysa 24 saat emzirmeye ara verilmelidir.

Mamografi

Mamografi kontrolümü ne sıklıkla yaptırmalıyım?

40 yaşından sonra yılda 1-2 yılda bir mamografi takibi yapılmalıdır. Ailede meme kanseri öyküsü olması, BRCA gen mutasyonlarının tespit edilmesi, göğüs ön duvarına ışın tedavisi alınmış olması gibi durumlarda taramaya daha erken başlanabilmektedir.

Mamografi, tarama yöntemi olmanın yanı sıra tanı yöntemi olarak da kullanılmaktadır. Memede ele gelen kitle şikayeti olan hastalarda tarama zamanınından daha erken ve daha sık çekim yapılabilmektedir. Tek yönlü veya rutin inceleme pozisyonlarından farklı pozisyonlarda da görüntü alınabilmektedir.

Mamografi tetkikinden önce hangi hazırlıkları yapmalıyım?

Mamografi için en uygun zaman adet bitiminden sonraki haftadır. Memenin daha hassas olduğu adetten hemen önceki hafta zorunlu olmadıkça mamografi önerilmez.
İnceleme öncesinde koltuk altı temizlenmeli, pudra, deodorant, parfüm, krem sürülmemelidir. Bunlara bağlı artıklar mamaografide yalancı görüntülere neden olabilmektedir.
Her zaman eski mamografileriniz tanı ve takip için çok değerlidir ve eski tetkikiniz merkezimizde çekilmemişse, karşılaştırma için mutlaka yanınızda getirilmelidir.

İnceleme nasıl yapılır?

Radyoloji teknisyenimiz memenizi uygun şekilde cihaza yerleştirir, pozisyon verir ve bir miktar kompresyon yani bası uygular. Memeyi sıkıştırır. Yapılan uygun miktardaki bası ile küçük kanserlerin normal doku ile saklanması önlenir. Gereken röntgen ışını dozu azalır.
Her iki meme için birkaç pozisyonda görüntüler alınır. İşlem 10 ila 15 dk. sürmektedir.

Meme implantı olanlar mamografi çektirebilir mi?

Meme implantı olan hastalar da uygun pozisyonda mamaografi çektirebilmektedir.

Dijital Radyografi (Akciğer Grafisi, Direk Batın Grafisi, Eklem Grafileri vs)

İnceleme için ne hazırlık yapmalıyım?

Nadiren karın incelemeleri için ilaç kullanımı gerekebilmektedir. Dokturumuz sizi gereklilik dahilinde bu konu için bilgilendirecektir.

İnceleme sonrası emzirebilir miyim?

İnceleme sonrası emzirmenizde sakınca yoktur.

Ultrasonografi

Nasıl hazırlanmalıyım?

Abdomen yani karın bölgesi incelemeleri için 6-8 saat açlık gerekmektedir. Gaz ve cilt altı yağ dokusunun kalınlığının çok olduğu durumlarda görüntü kalitesi düşebilmektedir. Bu durumda ileri tetkikler önerilebilir.

Mesaneye ve kadın genital organlara yönelik incelemelerde mesanenin dolu olması istenir.

Bu konuda merkezimiz inceleme öncesi size bilgilendirecektir.

İnceleme sonrası emzirebilir miyim?

İnceleme sonrası emzirmenizde sakınca yoktur.

Tiroid İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi

İşlem öncesi hazırlıklar nelerdir?

Kan sulandırıcı ilaçların 3 gün önceden kesilmesi dışında bir hazırlık  gerekmemektedir. Ek hazırlıklarda doktorunuz size bilgilendirecektir.

İnce iğne biopsisi nasıl yapılır?

İİAB yapılacak bölge temizlenerek silinir ve ince bir iğne ile lokal anestezi kullanılarak veya kullanılmadan  yeterli materyal gelene kadar örnek alınır. Tekrar tekrar iğne ile doku alınabilir. İİAB sırasında hastanın yutkunmaması ve konuşmaması önemlidir. İşlem sonrası iğnenin girdiği alana baskı uygulanır ve küçük bir bant ile kapatılır. 1 gün su değdirilmemesi önerilir.

İşlem sırasında ve sonrasında ağrım olacak mı?

İİAB sırasında iğne, cilt altı dokular ve tiroid bezinde ilerlerken huzrsuzluk hissi yutkunma ihtiyacı olabilir.
İşlemden sonra iğne yerinde birkaç gün ağrı ve kızarıklık olabilir.

İşlemin riskleri nelerdir?

Tiroid bezi ve çevresinde, iğne giriş yerinde kanama veya enfeksiyon olabilir.

Meme Kalın İğne Biyopsisi

Nasıl bir ön hazırlık gereklidir?

Kan sulandırıcı ilaçlar 3 gün öncesinden kesilmelidir

Kalın iğne biopsisi nasıl yapılır?

Biyopsi girişi yapılacak alan belirlenir, cilt dokusu sterilize edilir. Bu bölgeye iğne ile lokal anestezi uygulanır. Küçük bir kesi yapılır. Biyopsi iğnesi bu kesiden şüpheli dokuya kadar ilerletilir. Yeterli örnek alındığında işlem bırakılır.  İşlem bitince kesinin olduğu ve örnek alınan Alana bası yapılır. Dikişe gerek yoktur. Bu alan bandajlanarak kapatılır. 24 saat su değdirilmemesi önerilir.

İşlem sırasında ve sonrasında ağrım olacak mı?

İşlem sırasında iğne ilerletirken rahatsızlık hissi olabilir. Sonrasında kanama, şişme, ağrı oluşabilir. Doktorunuzun önereceği ağrı kesiciler kullanılır.

İşlem sonrasında 1 gün ağır aktivitelerden kaçınılması önerilir.

Mamografi ve US Eşliğinde Telle İşaretleme

Nasıl bir ön hazırlık gerekir?

Telle işaretleme sonrası operasyon yapılacağından operasyon öncesi gerekli hazırlıklar tamamlanmalıdır.